Skip to main content

Het kiezen van de juiste beplanting voor je tuin: 

Een goed ontworpen tuin is als een kunstwerk in de buitenlucht - het combineert kleuren, texturen en vormen om een visueel en emotioneel aantrekkelijke ruimte te creëren. Centraal in het creëren van zo'n ruimte staat de keuze van de beplanting. Elke plant draagt bij aan het algehele esthetische en functionele aspect van de tuin. In dit artikel zullen we ons richten op verschillende soorten beplanting, waaronder Stipa, Lavendel, Verbena, Malva, Scabiosa, Anemoon en de meerstammige Krentenboom, en bespreken waar ze het beste tot hun recht komen in de tuin.

Stipa

Stipa, ook wel bekend als vedergras of prachtriet, is een geslacht van siergrassen dat bekend staat om zijn fijne, wuivende pluimen en elegante uitstraling. Deze grassen gedijen goed in zowel zon als halfschaduw en zijn perfect voor het toevoegen van beweging en textuur aan de tuin. De zachte, gouden pluimen van Stipa kunnen een dramatisch effect creëren wanneer ze worden gevangen in het zonlicht en zachtjes bewegen in de wind. Ze zijn ideaal voor het creëren van natuurlijke borders of het toevoegen van hoogte en dynamiek aan een border. Stipa gedijt goed in goed doorlatende grond en vereist weinig onderhoud, waardoor het een favoriete keuze is voor veel tuiniers.

Lavendel

Lavendel is een klassieke favoriet in de tuin vanwege zijn heerlijke geur, prachtige bloemen en veelzijdigheid. Deze aromatische planten gedijen het beste in volle zon en goed doorlatende grond. Lavendel struiken staan bekend om hun lange, slanke stelen bezaaid met kleine, geurige bloemen in tinten van paars, blauw of wit. Ze zijn perfect voor het creëren van geurige hagen, het toevoegen van kleur aan borders, of zelfs voor het oogsten van hun bloemen om te gebruiken in geurzakjes of culinaire creaties. Bovendien trekken lavendelstruiken nuttige insecten aan, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin.

Verbena

Verbena is een veelzijdige en kleurrijke plant die bekend staat om zijn langdurige bloei en aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Deze planten gedijen goed in de volle zon en vereisen goed doorlatende grond. Verbena produceert een overvloed aan kleine, delicate bloemen in een breed scala aan kleuren, waaronder roze, paars, rood en wit. Deze bloemen kunnen worden gebruikt om borders op te fleuren, hangmanden te vullen of een levendige bloementuin te creëren. Verbena's zijn ook gemakkelijk te onderhouden en hebben minimale zorg nodig, waardoor ze ideaal zijn voor beginnende tuiniers of diegenen die op zoek zijn naar een onderhoudsarme optie.

Malva

Malva, ook bekend als kaasjeskruid, is een charmante vaste plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen en lange bloeiperiode. Deze planten gedijen goed in zowel volle zon als halfschaduw en verdragen een verscheidenheid aan bodemomstandigheden. Malva produceert grote, trompetvormige bloemen in tinten van roze, paars of wit, die een romantische en speelse uitstraling aan de tuin toevoegen. Deze planten zijn perfect voor het opvullen van borders, het toevoegen van kleur aan rotstuinen of het creëren van een informele cottage-tuin esthetiek. Malva's zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een populaire keuze zijn onder tuiniers.

Scabiosa

Scabiosa, ook wel bekend als duifkruid, is een charmante vaste plant die bekend staat om zijn delicate bloemen en aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Deze planten gedijen goed in volle zon en goed doorlatende grond. Scabiosa produceert bolvormige bloemhoofdjes met opvallende meeldraden, die beschikbaar zijn in verschillende kleuren, waaronder paars, roze, wit en blauw. Deze bloemen voegen een luchtige en speelse uitstraling toe aan de tuin en zijn perfect voor het opvullen van borders, het toevoegen van kleur aan bloemstukken of het creëren van een wilde bloementuin esthetiek. Scabiosa's zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken en vereisen minimaal onderhoud, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Anemoon

Anemoon, ook bekend als windbloem, is een prachtige vaste plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen en lange bloeiperiode. Deze planten gedijen goed in halfschaduw tot volle schaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Anemonen produceren delicate bloemen met een karakteristieke centrale schijf van meeldraden, beschikbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw. Deze bloemen voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan de tuin en zijn perfect voor het opvullen van schaduwrijke borders, het toevoegen van kleur aan bosachtige gebieden of het creëren van een rustgevende en serene sfeer. Anemonen zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke schaduwrijke tuin.

Meerstammige Krentenboom

De meerstammige krentenboom, ook bekend als Amelanchier, is een prachtige en sierlijke boom die bekend staat om zijn opvallende bloemen, vruchten en herfstkleuren.

Er is dus heel veel te kiezen maar met bovenstaande tips gaat het vast lukken.

beplanting kiezen

Een border met plukbloemen.

Een plantenbak met een olijfboom pon pon met daaronder stipa siergras.