Skip to main content

Tegelkeuze; beton of keramisch?

Het kiezen van de juiste terrastegels voor je buitenruimte kan een uitdagende taak zijn, gezien het brede scala aan opties dat tegenwoordig beschikbaar is. Of je nu een patio, een terras, of een looppad wilt aanleggen, de keuze tussen keramische en betontegels is een cruciale beslissing die invloed heeft op zowel de esthetiek als de duurzaamheid van je terras. In dit uitgebreide artikel zullen we de verschillen tussen keramische en betontegels onderzoeken, en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Keramische terrastegels: esthetiek en duurzaamheid in harmonie

Keramische terrastegels worden steeds populairder vanwege hun esthetische aantrekkingskracht, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Deze tegels worden gemaakt van gebakken klei en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor je eindeloze ontwerpmogelijkheden hebt voor je buitenruimte. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van keramische terrastegels:

 1. Esthetiek: keramische tegels bieden een ongeëvenaarde esthetiek dankzij hun veelzijdigheid in design. Of je nu op zoek bent naar een rustieke, natuurlijke uitstraling of een moderne, strakke look, er zijn keramische tegels beschikbaar die aan jouw esthetische voorkeuren voldoen.

 2. Duurzaamheid: keramische terrastegels zijn uitzonderlijk duurzaam en bestand tegen slijtage, krassen, vlekken en vorst. Ze behouden hun kleur en textuur langdurig, zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden, waardoor ze een uitstekende investering zijn voor je buitenruimte.

 3. Onderhoudsgemak: keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig tot geen speciale reiniging of behandeling. Een regelmatige reiniging met water en een mild schoonmaakmiddel is meestal voldoende om ze in topconditie te houden.

 4. Milieuvriendelijk: veel keramische tegels zijn gemaakt van natuurlijke materialen en kunnen gerecycled worden, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn voor je terrasproject.

Schellevis betontegel

Betontegels van Schellevis toegepast in een designtuin.

Keramische tegels

Keramische tegels toegepast in een designtuin.

Betonnen terrastegels: robuustheid en betaalbaarheid

Betonnen terrastegels zijn al lange tijd een populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Deze tegels worden vervaardigd door cement, zand, grind en water te mengen en vervolgens in vormen te gieten voordat ze uitharden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van betonnen terrastegels:

 1. Robuustheid: betonnen tegels zijn extreem robuust en bestand tegen zware belastingen, waardoor ze ideaal zijn voor terrassen, opritten en looppaden die intensief worden gebruikt.

 2. Betaalbaarheid: betonnen tegels zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan keramische tegels, waardoor ze een budgetvriendelijke optie zijn voor mensen met een beperkt budget.

 3. Veelzijdigheid: betonnen tegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren, waardoor je talloze ontwerpmogelijkheden hebt voor je buitenruimte. Ze kunnen worden gegoten in verschillende patronen en texturen om een uniek en gepersonaliseerd terrasontwerp te creëren.

 4. Onderhoudsgemak: hoewel betonnen tegels iets meer onderhoud vereisen dan keramische tegels, zijn ze over het algemeen gemakkelijk te reinigen en te onderhouden met regelmatig vegen en af en toe schoonmaken met water en een mild reinigingsmiddel.

Hoe Maak je een Keuze tussen Keramische en Betonnen Terrastegels?

Het maken van de juiste keuze tussen keramische en betonnen terrastegels hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, esthetische voorkeuren, gebruiksgemak en duurzaamheidsvereisten. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt maken om je beslissing te vergemakkelijken:

 1. Budget: als budget een belangrijke factor is, kan beton een meer betaalbare optie zijn dan keramiek. Betonnen tegels bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn ideaal voor mensen met een beperkt budget.

 2. Esthetiek: als je op zoek bent naar een breed scala aan designopties en een meer verfijnde esthetiek, kunnen keramische tegels de voorkeur hebben. Ze bieden een rijkdom aan kleuren, patronen en texturen die je in staat stellen om een unieke en uitnodigende buitenruimte te creëren. Daarentegen zien we ook dat tuinarchitecten vaak kiezen voor Schellevis betontegels. Deze tegels zijn tijdloos en passen bij goed in een designtuin.

 3. Duurzaamheid: beide soorten tegels zijn duurzaam, maar keramische tegels hebben over het algemeen een langere levensduur en zijn bestand tegen krassen, vlekken en vorst. Als duurzaamheid een prioriteit voor je is, kan keramiek een betere keuze zijn.

 4. Onderhoudsgemak: als je op zoek bent naar tegels die weinig onderhoud vereisen en gemakkelijk schoon te maken zijn, kunnen zowel keramische als betonnen tegels geschikt zijn. Beide materialen zijn over het algemeen eenvoudig te reinigen met water en een mild schoonmaakmiddel.

Het is belangrijk om verschillende tegelopties te overwegen en de voor- en nadelen van elk materiaal af te wegen voordat je een definitieve beslissing neemt. Het is ook een goed idee om monsters te bekijken en fysieke voorbeelden van keramische en betonnen tegels te bekijken om een beter gevoel te krijgen voor hun uiterlijk en textuur.

Wil je het tuinontwerp en de tuinaanleg volledig aan ons overlaten? Dan kunnen we je persoonlijk nog beter adviseren aan de hand van je persoonlijke situatie. Maak daarvoor nu online een afspraak.

terug naar boven